1- مرکز تحقیقات علوم دارویی، انستیتو هموگلوبینوپاتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران. 2- مرکز تحقیقات تالاسمی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، انستیو هموگلوبینوپاتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، raminataee1349@gmail.com
چکیده: (3071 مشاهده)
زمینه و هدف: عصاره گیاه سرو بهعنوان یک آنتیاکسیدانت قوی و جاروبکننده رادیکالهای آزاد مطرح است. در این مطالعه عصاره هیدروالکلی سرو زربین در محافظت آسیب بافتی کبدی و کاهش قند خون در دیابت القاء شده توسط استرپتوزوسین در موش سوری مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی بوده و دیابت با تزریق دوز واحد صفاقی mg/kg200 استرپتوزوسین به موشهای سوری نژاد آلبینو ایجاد و موشها در 6 گروه 8 تایی قرار گرفتند و به ترتیب گروه کنترل دیابتی، گروه کنترل منفی، گروه دریافت مت فورمین mg/kg100 و سه گروه که دوزهای mg/kg200 ، 100، 50 عصاره را دریافت کردند.تمام حیوانات سه هفته بعد از درمان از لحاظ قند خون و وزن بررسی شدند. همچنین بافت کبدیشان از لحاظ پارامترهای اکسیداتیو استرس همچون MDA و گلوتاتیول و میزان پرولیفراسیون میتوکندریایی بررسی شد. سپس دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 21 و آزمونهای ANOVA و Mann Whitney با 0.01P< و 0.05P< مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی سرو زربین باعث کاهش قند خون در موش در روند تقریباً وابسته به دوز میگردد( 01/0(P<، اما این اثر در وزن موش معنیدار نبود( 0.05P> )همچنین کاهش پارامترهای اکسیداتیو استرس و بهبود پرولیفراسیون میتوکندریایی کبدی مشاهده شد که قابل مقایسه با متفورمین بود ( 0.01(P<. نتیجه گیری: یافتههای ما نشان میدهد که عصاره سرو علاوه بر کاهش قند خون باعث اثرات محافظتی بر آسیبهای بافت کبدی ناشی از دیابت میگردد