:: دوره 23، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) ::
جلد 23 شماره 2 صفحات 69-57 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه فیتوشیمیایی و بررسی اجزای موثر عصاره اتانولی گیاه خارپنبه برگ نازک (Onopordum leptolepis DC.) و اثر ضد مهاری بر بقای سلول‌های سرطانی CaCO2
ندا میرزایی1 ، بابک مختاری1 ، مریم کلاهی 2
1- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز ، m.kolahi@scu.ac.ir
چکیده:   (5828 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف مطالعه حاضر شناسایی ترکیبات آلی گیاهDC.  Onopordon leptolepis و بررسی خواص ضدسرطانی و آنتی اکسیدانی عصاره گیاه بر روی سلول­های سرطانی روده CaCO2 بود.
روش بررسی: ترکیبات موثره سرشاخه هوایی خارپنبه برگ نازک با استفاده از روش­های فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند، سپس ترکیب­های متشکله عصاره اتانولی سرشاخه هوایی خارپنبه برگ نازک به روش سوکسله توسط دستگاه GC-MS جداسازی و شناسایی شد. همچنین عصاره اتانولی سه بخش سرشاخه هوایی، برگ و ساقه این گیاه به‌منظور بررسی ویژگی‌های ضد­سرطانی با استفاده از روش‌های MTT و  NBT در قالب طرح بلوک­های کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: شناسایی اجزای عصاره با استفاده از دستگاه­ GC-MS وجود 27 ترکیب، را نشان داد. در میان ترکیبات شناسایی شده A-Neooleana-3(5),12-diene (92/78درصد)، 2(1H)Naphthalenone,3,5,6,7,8,8a-hexahydro-4,8a-dimethyl-6-(1-methylethenyl)- (65/13درصد)، Hexadecanoic acid (33/1درصد) به ترتیب اجزای اصلی عصاره بودند. در این تحقیق حضور ترکیب­های آلکالوئیدی، گلیکوزید سیانوژنیک ، تانن­دار و استروئیدی در گیاه تائید گردید. نتایج بدست آمده از بررسی میزان بقاء سلولی، با استفاده از روشMTT و میزان فعالیت رادیکال‌های آزاد نشان داد که عصاره اتانولی در سه بخش سرشاخه هوایی، برگ و ساقه گیاه دارای فعالیت ضدسرطانی بود. بیشترین میزان فعالیت خنثی کردن رادیکال‌های آزاد سلول‌های سرطانی در عصاره سرشاخه هوایی گیاه مشاهده شد.
نتیجه­گیری: خواص دارویی و ضد سرطانی این گیاه ممکن است به دلیل حضور برخی از ترکیبات آلکالوئیدی، گلیکوزیدی، فنلی و دیگر فیتوکمیکال ها موجود در این گیاه باشد که باعث فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه می شوند. ترکیبات شیمیایی شناخته­شده در گیاه می­تواند در ساخت و تولید دارو­های شیمیایی موثر در درمان سرطان و صنایع غذایی بکار گرفته­شود.
واژه­های کلیدی: ترکیبات شیمیایی، DC. Onopordon leptolepis، گاز کروماتوگرافی، ضد سرطانی.
وصول مقاله:23/5/96 اصلاحیه نهایی:9/11/96 پذیرش:20/1/97
واژه‌های کلیدی: ترکیبات شیمیایی، DC. Onopordon leptolepis، گاز کروماتوگرافی، ضد سرطانی.
متن کامل [PDF 719 kb]   (3534 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/3/10 | پذیرش: 1397/3/10 | انتشار: 1397/3/10
فهرست منابع
1. 1. Valizadeh E, Fatholahy Zonouz N, Zand A, Shahbazi S, Malekian A. Evaluation of antioxidant potentials of extracts of cotton thistle (Onopordum leptolepis DC.) obtained by various solvents. Aust J Crop Sci 2011; 5: 1163-6.
2. Singh RP, Pandey VB. Nivetin, a neoflavonoid from echinops niveus. Phytochemistry 1999; 29: 680-1. [DOI:10.1016/0031-9422(90)85148-9]
3. Briese DT. Impact of the Onopordum capitulum weevil Larinus latus on seed production by its host-plant. J Appl Ecol 2000; 37: 238-46. [DOI:10.1046/j.1365-2664.2000.00489.x]
4. Pourhoseingholi M A, Fazeli Z, Fazeli-Bavandpour F S, Abadi A. Study of mortality trends of colorectal cancer in Iran between 1995 and 2004. Medical Sciences 2014; 23: 16-20. [In Persian]
5. Kolahi M, Mokhtari B, Mirzaee N. A phytochemical study and comparison of the effect of pomegranate extracts spongy tissue on colon cancer cells caco2. Jundishapur Sci Med J 2016; 15: 201-15. [In Persian]
6. Mahdavi Meyman Z, Mir-Tajaddinni SM. Phytochemical evaluation of 30 plant species collected from Shahrbabak (Kerman/Iran). JKMU 2006; 13: 95-102. [In Persian]
7. Kokate CK, Gokhale SB, Purohit APA. Textbook of pharmacognosy. 29nd ed. Maharashtra: Nirali Prakashan, 2008: 635.
8. Arora M, Kaur P. Phytochemical screening of orange peel and pulp. IJRET 2013; 12: 517-22.
9. Satheesh Kumar B, Suchetha Kumari N, Vadisha SB, Sharmila KP, Mahesh Prasad B. Preliminary phytochemical screening of various extracts of Punica granatum peel, whole fruit and seeds. NUJHS 2012; 2: 34-8.
10. Nasrabadi M, Halimi M, Nadaf M. Phytochemical screeningand chemical composition of extract of Muscari neglectum. Middle-East J Sci Res 2013; 14: 566-9.
11. Mokhtari B, Kolahi M, Mirzaei N. A comparison study of extraction methods and mass spectrum for compounds in Echinops dichrous and comparison of effects of extracts on colon cancer cells CaCo2. JMP 2017; 2: 145-57. [In Persian]
12. Zeping H, Xiaoxia Y, Ho PCL, Chan SY, Heng PWS, Eli C, et al. Herb-drug interactions: a literature review. Drugs 2005; 65: 1239-82. [DOI:10.2165/00003495-200565090-00005]
13. Khazraei-Moradian S, Andalib A, Ganjalikhani-Hakemi M, Safari Z, Zare A, Kardar GhA. The effect of protein extract of Licorice root in proliferation of HT-29 and CT26 cancer cell lines. J Isfahan Med Sch 2014; 32: 1338-46.
14. Freeman R, King B.A. Modification to the N.B.T. Test. Lancet 1971; 2: 1154. [DOI:10.1016/S0140-6736(71)91312-2]
15. Adams RP. Identification of essential oil components by gas chromography/mass spectrometry. Allured publishing corporation. 4nd ed. United States: Allured Publishing Corporation, 2007: 804.
16. Glasby JS. Dictionary of plants containing secondary metabolites. UK: Taylor and Francis, Basingstoke, 1991: 100-200.
17. Knapp DR. Handbook of Analytical Derivatization reactions. United States: John Wiley & Sons Inc, 1979: 18.
18. Davarynejad G, Taghizadeh S, Asili J. Effect of different solvents on total phenolic contents and antioxidant activity of Zizyphus jujube miller fruits. Journal of Horticultural Science 2017; 31: 158-66.
19. Yao H, Qing L. Antioxidant activities of barley seeds extracts. Food Chem 2007; 102: 732-7. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.06.051]
20. Masoko D, Galolo SS, Mokgotho MP, Eloff JN, Howard Rl, Mampara LJ. Evaluation of the antioxidant, antibacterial andante prolife rative activities of the aceton extract of the roots of Sen naitulical (fabaceue). Afr J Tradit Complement Altern Med 2010; 7: 138-48. [DOI:10.4314/ajtcam.v7i2.50873]
21. Zarezadeh Mehrizi RA, Emam-Djomeh Z, Shahedi Bagh Khandan M, Loni E Akhavan HR, Biabani J. Identification and quantification of anthocyanins in pomegranate peel extract. JFST 2015; 12: 31-40.
22. Zolfaghari B, Yegdaneh A. Recent advances in extraction methods of medicinal plant components. J Herbal Drugs 2010: 1: 51-5. [In Persian]
23. Mohamadi M, ElhamiRad AH, Pourfallah Z. Determination of total phenolic compound contents and antioxidant capacity of persimmon skin. Journal of Food Hygiene 2012; 2: 41-55.
24. Locatelli M, Travaglia F, Coisson J.D, Martelli A, Stevigny C, ArlorioM. Analytical Methods Total Antioxidant Activity of Hazelnut Skin (Nocciola Piemonte PGI): Impact of different roasting conditions. Food Chem 2010; 119: 1647-55. [DOI:10.1016/j.foodchem.2009.08.048]



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها