بررسی اثرات ضد دردی ژل نانوامولسیونی حاوی اسانس گیاهان رزماری و نعناع فلفلی در مدل حیوانی استئوآرتریت
|
مژگان محمدی فر1 ، سید علیرضا طلائی1 ، زریچهر وکیلی1 ، فرشته بهمنی1 ، محمدرضا معمارزاده2 ، محمدحسین اعرابی 3 |
1- دانشگاه علوم پزشکی کاشان 2- شرکت داروسازی باریج اسانس 3- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، aarabimh@yahoo. com |
|
چکیده: (4258 مشاهده) |
زمینه و هدف: اگرچه اثرات ضددردی اسانس رزماری و نعناع فلفلی نشان داده شده، اما استفاده از اسانسها به دلیل حلالیت پایین در آب و فراهمی زیستی پایین با محدودیت هایی روبهرواست؛ استفاده از نانوذرات یکی از راههای رفع این محدودیتها میباشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر ضددردی نانوامولسیون حاوی اسانس رزماری و نعناع فلفلی در موشهای صحرایی مبتلا به استئوآرتریت میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی نانوامولسیون حاوی اسانس رزماری و نعناع فلفلی به روش امولسیونسازی خودبه خودی ساخته شد. جهت بررسی اثر ضددردی 30 سر موش صحرایی نر بهطور تصادفی به گروههای شم (تزریق سالین در زانو)، استئوآرتریت (تزریق 2 میلیگرم مونوسدیمیدواستات در مفصل)، استئوآرتریت گیرنده ژل نانوامولسیون، ژل اسانسهای رزماری و نعناع فلفلی، و دیکلوفناک سدیم تقسیم شدند. درمانها بهصورت موضعی با دوز 1 میلیلیتر در روز انجام شد. آلودینیای مکانیکی و حرارتی و هایپرآلژزی حرارتی در روزهای 1، 4، 7 و 14 پس از جراحی انجام شد. دادهها با آزمون آماری repeated measures ANOVA آنالیز شدند.
یافتهها: پاسخ رفتاری موشهای گروه استئوآرتریت به محرکهای مکانیکی و حرارتی در تمامی روزهای آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت(001/0>P). دریافت ژل نانو و دیکلوفناک به طور معنی داری موجب افزایش آستانه پاسخ به تارهای ونفری(001/0>P)، کاهش پاسخ به استون (05/0>P) و افزایش تاخیر در عقب کشیدن پا (05/0>P) گردید. بررسی بافتشناسی نتایج آزمونهای رفتاری را تایید نمود.
نتیجه گیری: نانواموسیون حاوی اسانس گیاهان رزماری و نعناع فلفلی سبب کاهش درد در موشهای مبتلا به استئوآرتریت میشود. به نظر میرسد فرایند نانوامولسیونه کردن، اثر ضد دردی اسانسهای رزماری و نعناع فلفلی را تقویت میکند. |
|
واژههای کلیدی: نانوامولسیون، اسانس، رزماری، نعناع فلفلی، استئوآرتریت، درد، موش صحرایی |
|
متن کامل [PDF 1222 kb]
|
متن کامل (HTML)
(1500 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/2/31 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1397/7/21
|
|
|
|