:: دوره 23، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) ::
جلد 23 شماره 4 صفحات 20-14 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی پوشش مراقبت های بهداشتی کودکان مبتال به کم کاری مادرزادی تیروئید در مقایسه با کودکان سالم در ایران
خالد رحمانی 1، حمید سوری2 ، شهین یاراحمدی3 ، یدالله محرابی2 ، نسرین آژنگ3 ، کوروش اعتماد4
1- دانشگاه علوم پزشکی کردستان ، khaledrahmani111@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- وزارت بهداشت
4- استادیار اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات کنترل خطرات شغلی و محیطی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ایران
چکیده:   (3449 مشاهده)
مقدمه: انجام مراقبت های بهداشتی به موقع در کودکان زیر 5 سال و به ویژه کودکاان مباتب باه کام کااری ماادرزادی تیرو یاد و پایش منظم وضعیت رشد و تکامل آنها از طریق اندازه گیری وزن، قد و دور سر از اهمیات بسایار زیاادی برخاوردار اسات . هاد مطالعه حاضر ارزیابی پوشش مراقبت های بهداشتی کودکان مبتب به کم کاری مادرزادی تیرو ید در ایران بود.
بررسی: این مطالعه در 5 استان واقع در مناطق مختلف جغرافیایی ایران و روی 240 کودک مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرو ید و 240 کودک سالم در سال 1394 صورت گرفت. کودکان مبتب به کم کاری مادرزادی تیرو ید به صورت تصادفی از برنامه ثبت نرم افزاری کشور استخراج شدند. به ازای هر کودک بیمار یک کودک سالم هم سن، هم جنس و از همان منطقاه باه عنوان کنترل انتخاب گردید. پوشش اندازه گیری و ثبت شاخص های آنتروپومتریک شامل وزن، قد و دور سر تا سن 9 سالگی باه عنوان شاخص هایی از مراقبت های بهداشتی در کودکان مورد بررسی از طریق بازبینی پرونده های بهداشتی و کارت پاایش رشاد آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. همه آنالیزها در نرم افزار STATA نسخه 79 انجام شد.
یافته ها: متوسط درصد اندازه گیری و ثبت وزن، قد و دور سر در کودکان مبتب به کمکاری مادرزادی تیرو ید تا سن سه ساالگی به ترتیب 82.1%،  78.7 % و 55.4 % بود و متوسط درصد اندازه گیری و ثبت وزن، قد و دور سر در کودکان سالم  (گروه کنترل) در استان های مورد بررسی تا سن سه سالگی به ترتیب 82.2 ،% 80.9 % و 55.1 % بود. تفاوت بین کودکان دو گروه تنها در درصد اندازه گیری و ثبت قد از نظر آماری معنی دار بود (0.02= p).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر درصد ثبت و اندازه گیری به موقع شاخص هاای آنتروپومتریاک در کودکان زیر 3 سال کشور پا یین است. توجه بیشتر به ثبت و اندازه گیری این شاخص های رشد جسمی در کودکان زیر 9 سال و به ویژه کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرو ید که نیازمند پیگیری منظم رشد و تکامل هستند ضروری می باشد.
واژه‌های کلیدی: کم کاری مادرزادی تیرو ید، مراقبت های بهداشتی، شاخص های آنتروپومتریک، ارزیابی، ایران
متن کامل [PDF 657 kb]   |   متن کامل (HTML)   (838 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/10/29 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1397/7/21



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 4 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها