1- عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران ، Faegheh.Etminani@yahoo.com 2- عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران 3- گروه علوم صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران.
چکیده: (3683 مشاهده)
مقدمه:یکی از محصولات مهم کندوهای عسل، پروپولیس است که خاصیت ضد باکتریایی دارد. هدف از این تحقیق، تعیین فعالیت ضد میکروبی عصاره پروپولیس بر روی سویههای باکتریایی باسیلوس پومیلوس، سودوموناس سرینگه و سراشیا پلیموتیکادر شرایط آزمایشگاهی است. روش بررسی: پس از جمعآوری پروپولیس از مناطق مختلف استان کردستان و تهیه عصارههای الکلی وآبی، حداقل غلظت مهارکنندگیMIC و غلظت کشندگی MBC روی سویههای باکتری مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز آماری، از نرمافزار SPSSدر قالب طرح کاملاً تصادفی و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون آماری DUNCANدر سطح احتمال 5 درصد استفاده گردید. یافتهها:میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره الکلی (با استفاده از دو حلال اتانول 96 درصد و دی متیل سولفواکسید) به صورت معنی داری بیش از عصاره آبی پروپولیس بود (05/0>P). حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC) عصاره الکلی اتانولی پروپولیس برای باکتری باسیلوس پومیلوس 328/0 و برای سراشیا پلیموتیکاو سودوموناس سرینگه به ترتیب 656/0 و 31/1و همچنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره الکلی اتانولی پروپولیس برای باکتریهای باسیلوس پومیلوس، سراشیا پلیموتیکاو سودوموناس سرینگه به ترتیب328/0، 656/0 و31/1 میلیگرم بر میلیلیتربهدست آمد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)عصاره الکلی دی متیل سولفواکسید برای باکتریهای باسیلوس پومیلوس، سودوموناس سرینگه و سراشیا پلیموتیکابه ترتیب 656/0، 31/1و 31/1، همچنین حداقل غلظت کشندگی(MBC)به ترتیب،656/0،31/1 و 31/1 تعیین گردید. پس از آن حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)عصاره آبی برای باکتریهای باسیلوس پومیلوس، سراشیا پلیموتیکاو سودوموناس سرینگه به ترتیب 31/1، 62/2 و 62/2 مشاهده و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره آبی به ترتیب62/2، 25/5 و 25/5 مشخص شد. نتیجهگیری: عصاره الکلی و آبی پروپولیس قادر به کنترل باکتریهای باسیلوس پومیلوس، سراشیا پلیموتیکاو سودوموناس سرینگه در شرایط آزمایشگاهی بودند. کلید واژه: باسیلوس، پروپولیس، سراشیا، سودوموناس وصول مقاله:1/9/95 اصلاحیه نهایی:23/2/96 پذیرش:24/3/96
Etminani F, Etminani A, Darvishi S. Evaluation of antibacterial properties of alcohol and water extracts of propolis on Bacillus pumilus, Pseudomonas syringae and Serratia plymuthica. SJKU 2017; 22 (4) :57-67 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-3401-fa.html
اطمینانی فایقه، اطمینانی ادیبه، درویشی شعله. اثر عصاره اتانولی و آبی پروپولیس استان کردستان بر باکتری باسیلوس پومیلوس، سودوموناس سرینگه و سراشیا پلیموتیکا . مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1396; 22 (4) :57-67