چکیده
زمینه و هدف: در مطالعات قبلی خواص آنتی اکسیدانی اسفناج در به تأخیر انداختن فرآیند پیری سیستم اعصاب مرکزی و یا نقایص و رفتارهای شناختی وابسته به پیری و نیز برخی بیماریهای نورودژنراتیو گزارش گردید. هدف این مطالعه ارزیابی اثرات ضد اضطرابی دوزهای مختلف عصاره آبی برگ اسفناج میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه از 50 سر موش سوری نر به وزن 30- 25 گرم استفاده شد. حیوانات به سه گروه ده تایی آزمایش و دو گروه ده تایی کنترل تقسیم گردیدند.گروههای آزمایش سه دوز پودر عصاره آبی اسفناج 05/0 ,10/0 و 15/0 گرم (به ازای هر موش در روز) و در یک گروه کنترل آب آشامیدنی و در گروه کنترل دیگر ساکاروز w/v 3% به همراه آب آشامیدنی به صورت خوراکی به مدت یک ماه دریافت کردند. سپس موشها در جهت افزایش فعالیت حرکتی و حس کنجکاوی به مدت 5 دقیقه دریک جعبه با دیواره های مشکی قرار داده شدند. پس از آن در فواصل زمانی تنظیم شده به ماز بعلاوهای مرتفع منتقل گردیدند و به مدت 5 دقیقه شاخصهای استاندارد ارزیابی اضطراب از طریق مشاهده در آنها بررسی و ثبت شد.
یافتهها: عصاره اسفناج با دوز 10/0 و 15/0 گرم در مقایسه با گروههای شاهد به صورت معنیداری موجب افزایش درصد مدت زمان ماندن در بازوی باز و نیز با دوز 15/0 گرم موجب افزایش تعداد ورود به بازوی باز ماز بعلاوهای شکل مرتفع شده است (05/0>P). هیچ اختلافی هم بین تعداد کل ورود به بازوها در بین گروهها دیده نشد. همچنین عصاره اسفناج با دوز 10/0 و 15/0 گرم در مقایسه با گروه شاهد بصورت معنیداری موجب کاهش تعداد SAP گردید (05/0>P).
نتیجهگیری: یافتههای فوق نشان میدهد عصاره اسفناج در دوزهای بالاتر احتمالاً دارای اثرات ضد اضطرابی میباشد.
کلید واژهها: اسفناج، ضد اضطرابی، ماز بعلاوهای شکل مرتفع، SAP( Stretched Attend Posture)
وصول مقاله: 2/2/89 اصلاحیه نهایی: 3/5/89 پذیرش مقاله: 11/5/89
Miladi Gorgi H, Safakhah H A, Haghighi S. Anxiolytic effects of the aqueous extracts of spinach leaves in mice. SJKU 2010; 15 (2) :43-50 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-330-fa.html
میلادی گرجی حسین، صفاخواه حسینعلی، حقیقی سپینود. بررسی اثر ضد اضطرابی عصاره آبی برگ اسفناج در موش سوری. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1389; 15 (2) :43-50