:: دوره 21، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) ::
جلد 21 شماره 6 صفحات 15-1 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق بر حسب اقلیم‌های هفت‌گانه ایران طی سالهای ۱۳۹3–۱۳۸۰:یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل
سلمان دلیری ، جعفر بازیار ، کورش سایه میری 1، علی دل پیشه ، فاطمه سایه میری
1- ، sayehmiri@razi.tums.ac.ir
چکیده:   (7097 مشاهده)

مقدمه: خودکشی به عنوان یک معضل اجتماعی می تواند درنتیجه تاثیر عوامل جغرافیایی، محیطی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ایجاد گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق با مناطق اقلیمی کشور ایران به روش مرور سیستماتیک و فراتحلیل انجام شد.

روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل در مورد میزان بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق در اقلیم­های هفت­گانه کشور ایران می باشد که بر روی مقالات منتشر شده طی سالهای ۱۳۹3–۱۳۸۰ انجام شد. به این منظور با جستجو در بانک­های اطلاعاتیSID, Magiran, Irandoc, Google scholar, Scopus, Pubmed, Medlib, Web if Science با استفاده از کلید واژه های خودکشی، اقدام به خودکشی، بروز، ایران و ترکیبات آنها، کلیه مقالات مرتبط توسط دو پژوهشگر آموزش دیده به طور مستقل استخراج شدند. نتایج مطالعات با استفاده از میانگین وزنی و توزیع پواسون توسط نرم افزار Spss16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته­ها: در جستجوی اولیه، از تعداد ۷۴ مقاله، تعداد۳۰ مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند. بیشترین میزان بروز اقدام به خودکشی مربوط به منطقه 5 (اصفهان، یزد، سمنان و قم) 7/114 در صد هزار نفر و کمترین میزان مربوط به منطقه ۶ (چهارمحال­بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان) ۳۷ در صد هزار نفر بود. بیشترین میزان بروز خودکشی موفق در کشور مربوط به منطقه اقلیمی یک (ایلام، لرستان، همدان، کردستان و کرمانشاه) 9/12 در صدهزار نفر و کمترین میزان مربوط به منطقه اقلیمی پنج (اصفهان، یزد، سمنان و قم) 8/2 در صدهزار نفر برآورد شد. منطقه اقلیمی ۵، دارای بیشترین میزان بروز اقدام به خودکشی و کمترین میزان بروز خودکشی موفق بود.

نتیجه­گیری: با توجه به یافته های این مطالعه، میزان بروز اقدام به خودکشی و خودکشی موفق تحت تاثیر عوامل اقلیمی قرار دارد. بر اساس مطالعات انجام شده در مناطق مختلف جهان عوامل جغرافیایی و جوی می توانند بر میزان بروز آن ها موثر باشند. مطالعه حاضر به صورت اکولوژیک صورت گرفته است و جهت بررسی ارتباط این عوامل با خودکشی می بایست مطالعاتی در سطح فردی صورت پذیرد. لذا پیشنهاد می گردد مطالعات فردی جهت بررسی ارتباط عوامل اقلیمی با اقدام به خودکشی و خودکشی موفق در سطح کشور صورت پذیرد تا بتوان نقش این عوامل را بهتر مشخص نمود.

کلمات کلیدی: اقلیم هفت گانه ، اقدام به خودکشی، ایران، بروز، خودکشی موفق، فراتحلیل. 

وصول مقاله :21/10/94 اصلاحیه نهایی:29/4/95 پذیرش:29/4/95

واژه‌های کلیدی: اقلیم هفت گانه، اقدام به خودکشی، ایران، بروز، خودکشی موفق، فراتحلیل.
متن کامل [PDF 1091 kb]   (2421 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/10/30 | پذیرش: 1395/10/30 | انتشار: 1395/10/30



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 6 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها