:: دوره 10، شماره 2 - ( مجله علميدانشگاه علوم پزشکی کردستان 1384 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 35-26 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی قارچی و بعضی عوامل فیزیکوشیمیایی استخرهای سر پوشیده شهر ارومیه
حسن نان بخش 1، کامبیز دیبا ، خسرو حضرتی تپه
1- ، hnanbakhsh@hotmail.com
چکیده:   (22501 مشاهده)

 

  چکیده

  زمینه و هدف : استخرهای سر پوشیده از مراکز مهم تفریحی برای عموم مردم می‌باشد. آب استخر ناقل خوبی برای بیماریها مختلف به ویژه قارچی است. هدف این مطالعه، تعیین آلودگی قارچی و بعضی عوامل فیزیکو شیمیایی استخرهای سر پوشیده عمومی شهر ارومیه در سال 1380 می‌باشد.

  روش بررسی : در این پژوهش توصیفی، چهار استخر سر پوشیده فعال شهر ارومیه به مدت یکسال در طول چهار فصل در سال 1380 از نظر آلودگی قارچی مورد بررسی قرار گرفت. برای نمونه‌برداری از آب استخرها از پمپ پلاستیکی استفاده گردید. کلیه نمونه‌ها در مدت کمتر از 2 ساعت به آزمایشگاه انتقال داده شدند. برای تعیین آلودگی‌های قارچی از روش فیلتراسیون و نمونه‌گیری با موکت استفاده شد. از هر استخر در هر ماه 8 نمونه 200 میلی‌لیتری از سطح و قسمت عمیق استخر و کلاً 384 نمونه از آب و 100 نمونه از محیط اطراف هر استخر (رختکن، پاشویه و حمام) در فصول مختلف برای آزمایش قارچ در شرایط استریل جمع‌آوری گردید. علاوه بر موارد فوق بعضی پارامترهای فیزیکو شیمیایی نظیر، میزان کلر باقیمانده، کدورت، درجه حرارت ، PH و هم چنین تعداد استفاده‌کنندگان از استخر در یک روز مورد بررسی قرار گرفت. نرم افزار آماری مورد استفاده SPSS بود.

  یافته‌ها : یافته‌ها نشان داد که از 384 نمونه مورد مطالعه در آب استخرها 48 مورد (5/12%) آلودگی قارچی در آب استخرها مشاهده شده است و مهمترین آنها به ترتیب عبارت بودند از، گونه‌های اسپرژیلوس (Aspergillus pp) با 2/56%، کاندیدا (Candida spp) با 9/22%، رایزوپوس (Rhizopus spp) با 3/4%، سایر قارچهای فیلامنتاس (Filamentous) با 6/16% و گونه‌های مخمر 8/2% از آب جدا شده‌اند. بعلاوه، آلترناریا (Alternaria) ، کلادوسپریوم Cladosporium ، فیلاوفورا (Philophora) و تریکوفایتون منتاگرونایتیس Trichophyton mentagrophytis از حمام استخرها و اطاق رختکن و سایر محلها جدا گردید. یافته‌ها همچنین نشان دادند که میانگین درجه حرارت در طول یکسال در استخرها برابر با 9/29 درجه سانتی‌گراد، میانگین کلر آزاد باقیمانده 6/0 میلی‌گرم در لیتر، PH برابر با 1/8 و کدورت آب NTU 8/0 بوده است.

  نتیجه‌گیری : با توجه به یافته‌های این مطالعه به نظر می‌رسد که وجود قارچهای فرصت طلب بیماریزا در استخرهای مورد مطالعه احتمالا به میانگین تعداد شناگران در روز، مقدار غلظت کلر آزاد باقیمانده و شناگران مبتلا به عفونتهای قارچی مربوط می‌شود لذا توصیه می‌شود که مسؤولین استخرها بایستی به رعایت نکات بهداشتی فردی و محیطی استخرها و همچنین مقدار کلر آزاد باقیمانده توجه نمایند.

  کلید واژه‌ها : آلودگی قارچی، استخرهای عمومی شنا، کلر باقیمانده ،آب

  وصول مقاله: 26/11/82 اصلاح نهایی: 11/10/84 پذیرش مقاله: 10/11/84


 

واژه‌های کلیدی: کلید واژه‌ها : آلودگی قارچی، استخرهای عمومی شنا، کلر باقیمانده، آب
متن کامل [PDF 188 kb]   (2914 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/11/4 | انتشار: 1384/6/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( مجله علميدانشگاه علوم پزشکی کردستان 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها