:: دوره 21، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) ::
جلد 21 شماره 2 صفحات 93-85 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خواص انتی باکتریال عصاره های الکلی و روغنی پروپولیس تولید شده در استان کردستان بر روی استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، استرپتوکوک موتانس و انتروباکتر آئروژنز
روزیتا کلوندی ، شعله درویشی 1، کامبیز داوری
1- ، sho.darvishi@yahoo.com
چکیده:   (5246 مشاهده)

زمینه و هدف: پروپولیس یکی از مهمترین محصولات زنبور عسل است که به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی میتواند جایگزین خوبی برای آنتی بیوتیک های صنعتی  و کاهش استفاده غیر ضروری از آنها باشد. ساختمان شیمیایی این ماده طبیعی در مناطق مختلف جهان متفاوت است و همچنین حلالی که جهت عصاره گیری پروپولیس به کارمی رود می تواند تأثیر زیادی بر روی فعالیت ضدمیکروبی آن بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی خواص ضد میکروبی عصاره های الکلی و روغنی  پروپولیس  تولید شده در استان کردستان روی باکتری های استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، استرپتوکوکوس موتانس و  انتروباکترآئروژنز میباشد .

روش بررسی: پس از جمع آوری پروپولیس از مناطق مختلف استان کردستان و تهیه عصاره های الکلی و روغنی حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC)  و حداقل غلظت کشندگی (MBC) روی سه سویه باکتری با استفاده از روش رقیق سازی در محیط مایع تعیین شد.

یافته ها:  میانگین قطر هاله عدم رشد عصاره الکلی)با حلال اتانول 96 درجه و دی متیل سولفواکساید( بصورت معنی داری بیشتر از عصاره روغنی میباشد01/0>P . حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره الکلی پروپولیس برای باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس PTCC1435 ، استرپتوکوکوس موتانس PTCC1683 و انتروباکترآئروژنز PTCC1221 به ترتیب 0/16mg/ml ، 0/32 ، 0/65 و حداقل غلظت کشندگی(MBC)  نیز به ترتیب 0/65 mg/ml ، 1/31 و 1/31 به دست آمد. حداقل غلظت مهارکنندگی(MIC)  عصاره روغنی پروپولیس برای باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس PTCC1435 ، استرپتوکوکوس موتانس PTCC1683 و انتروباکتر آئروژنز PTCC1221 به ترتیب mg/ml 2/62 ،1/31 ، 1/31 و حداقل غلظت کشندگی (MBC) نیز برای هر سه باکتری 2/62 mg/ml به دست آمد.

نتیجه گیری:  نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که پروپولیس اثرات ضدمیکروبی قابل توجهی دارد. لذا می توان پروپولیس را در صنایع داروسازی و غذایی به کار گرفت.

واژگان کلیدی: پروپولیس، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد(MIC) ، حداقل غلظت کشندگی (MBC) ، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، استرپتوکوکوس موتانس، انتروباکترآئروژنز

وصول مقاله:21/10/94 اصلاحیه نهایی: 15/11/94 پذیرش:23/11/94

واژه‌های کلیدی: پروپولیس، حداقل غلظت مهارکنندگی رشد(MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC)، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، استرپتوکوکوس موتانس، انتروباکترآئروژنز
متن کامل [PDF 210 kb]   (2447 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/3/22 | پذیرش: 1395/3/22 | انتشار: 1395/3/22



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها