1- ، Saleh.hazhir@muk.ac.i 2- آزمایشگاه مواد غذایی
چکیده: (16361 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف : بستنی با توجه به مواد تشکیل دهنده آن و نگهداری طولانی مدت، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها میباشد و میتواند در صورت آلودگی باعث بروز مسمومیت در بین مصرفکنندگان آن گردد. این مطالعه با هدف تعیین نوع و میزان آلودگی بستنیهای استان کردستان و ارتباط آن با وضعیت بهداشت فردی و محیط اماکن طراحی گردید.
روش بررسی : نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی و حجم نمونه 170 نمونه بستنی که بطور تصادفی از کلیه تولیدکنندگان بستنی در سطح استان کردستان در شش ماه اول 1384 نمونهبرداری گردید و در شرایط استاندارد مورد آزمایش از نظر توتال کانت، شمارش کلیفرم، اشریشیا کلی و استافیلوکک قرار گرفت. دادههای حاصله وارد محیط نرم افزار SPSS گردید و با استفاده از فرمولهای آمار توصیفی و همچنین آزمون X2 تحلیل شدند.
یافتهها : یافتههای تحقیق نشان داد که 7/1% نمونهها به استاف، 9/2% به اشریشیا کلی، 9/69% آلوده از نظر کلیفرم و 4/68% آلوده از نظر توتال کانت بودهاند. در مجموع 75% نمونهها غیر قابل مصرف بودند. بین رعایت بهداشت فردی متصدیان با میزان آلودگی و همچنین بین وضعیت بهداشت محیط اماکن و میزان آلودگی با 01/0 p< رابطه تائید گردید.
نتیجهگیری : با توجه به نتایج حاصل ضروری است مسئولین بهداشتی استان در رعایت بهداشت فردی متصدیان و نظارت بر فرآیند تولید و توزیع بستنیهای سنتی توجه بیشتری نمایند و در تولید بستنیهای سنتی عمدتاً از شیرهای پاستوریزه استفاده گردد.
کلید واژهها : آلودگی، بستنی، بهداشت فردی
وصول مقاله: 9/11/84 اصلاح نهایی: 20/2/85 پذیرش مقاله: 27/2/85
Hazhir M, Rashidi K, Senobar Tahaee S, Reshadmanesh N, Mofareh N. Assessment of the types and rate of contamination in traditional ice-cream in Kurdistan Province and its relationship to environmental and personal health care. SJKU 2005; 10 (3) :53-60 URL: http://sjku.muk.ac.ir/article-1-230-fa.html
هژیر محمد صالح، رشیدی کیومرث، صنوبر طاهائی سید نجمالدین، رشادمنش ناصر، مفرح نسرین. بررسی نوع و میزان آلودگی بستنیهای سنتی در استان کردستان و ارتباط آن با وضعیت بهداشت فردی و محیط اماکن. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان. 1384; 10 (3) :53-60