:: دوره 10، شماره 3 - ( مجله علمي پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1384 ) ::
جلد 10 شماره 3 صفحات 15-9 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تأثیر پروپوفل و تیوپنتال بکار رفته در الکتروشوک درمانی بر تغییرات همودینامیک و طول مدت تشنج در بیماران روانپزشکی
محمود رضا زجاجی کهن 1، کریم ناصری
1- ، . mohmood-RZkohan@yahoo.com
چکیده:   (19956 مشاهده)
چکیده

  زمینه و هدف : جهت انجام سالم الکتروشوک درمانی( ECT )، بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار می‌گیرند. نوع هوشبر مصرفی جهت القاء بیهوشی در ECT می‌تواند بر روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و زمان ریکاوری از بیهوشی تأثیر بگذارد. این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر پروپوفل و تیوپنتال سدیم به عنوان هوشبرهای مصرفی در القاء بیهوشی در ECT بر روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و سرعت ریکاوری از بیهوشی انجام شد.

  روش بررسی : ا ین مطالعه از نوع RCT با طراحی متقاطع (crossover) ب وده، جامعه آ ماری شامل کلیه بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان قدس شهر سنندج بود که با نظر متخصص روانپزشکی کاندید ECT حداقل به تعداد 6 جلسه بودند. حجم نمونه 20 نفر بود که به روش تصادفی و در دو گروه انتخاب شدند. معیارهای ورود شامل عدم وجود بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی و محدوده سنی 14 تا 48 سال بود. کلیه بیماران در گروه ASA ، 1 و 2 قرار داشتند، بیماران در چهار نوبت ، درمان ECT متوالی به صورت بینابینی با فاصله زمانی یکروز در میان پروپوفل یا تیوپنتال دریافت کردند. ECT با الکترود دو طرفه بعد از تزریق آتروپین mg) 5/0 )، پروپوفل mg/kg) 5/1) یا تیوپنتال mg/kg) 3)، ساک س ینیل کولین mg/kg) 5/0) و به دنبال آن تهویه کمکی با ماسک و اکسیژن 100% انجام شد. فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب قبل از القاء بیهوشی و در دقایق 1، 5 و 10 بعد از اتمام بیهوشی به صورت اتوماتیک اندازه‌گیری و ثبت شدند. همچنین طول مدت تشنج، زمان باز کردن چشمها با فرمان، زمان نشستن بدون کمک و زمان راه رفتن به میزان 10 متر بدون کمک در بیماران اندازه‌گیری و ثبت شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از تست آ ماری Paired T test آنالیز شدند.

  یافته‌ها : افزایش فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب به دنبال ECT برای هر دو گروه پروپوفل و تیوپنتال در زمانهای مختلف تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0 p> ). طول مدت تشنج در دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0 p> ). زمان بازکردن چشمها با فرمان (02/0= p ) و زمان نشستن بدون کمک (01/0= p ) بطور معنی‌داری با پروپوفل کوتاهتر از تیوپنتال بود و زمان قدم زدن به میزان ده متر بدون کمک (01/0= p ) بطور معنی‌داری با پروپوفل کوتاهتر از تیوپنتال بود.

  نتیجه‌گیری : نتایج مطالعه ما نشان می‌دهد که تغییرات همودینامیک و طول مدت تشنج در ECT به دنبال القا ی بیهوشی با پروپوفل یا تیوپنتال مشابه می‌باشد. ولی زمان بازکردن چشمها به پیشنهاد و نشستن و راه رفتن بدون کمک در بیهوشی با پروپوفل در مقایسه با تیوپنتال کوتاهتر است در کل می‌توان گفت در مکانهایی که ECT در محیط فاقد بخش مراقبتهای بعد از بیهوشی استاندارد انجام می‌شود، پروپوفل به سبب ریکاوری سریعتر بر تیوپنتال ارجحیت دارد.

  کلید واژه‌ها : پروپوفل، تیوپنتال، الکتروشوک درمانی، تشنج


  وصول مقاله: 6/2/85 اصلاح نهایی: 31/3/85 پذیرش مقاله: 7/4/85

واژه‌های کلیدی: کلید واژه‌ها : پروپوفل، تیوپنتال، الکتروشوک درمانی، تشنج
متن کامل [PDF 148 kb]   (1721 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1388/8/26 | انتشار: 1384/9/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 3 - ( مجله علمي پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها