:: دوره 18، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1392 ) ::
جلد 18 شماره 2 صفحات 35-26 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر روغن کنجد بر فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز کبد و میزان لیپوپروتئینهای سرم خرگوشهای هیپرکلسترولمیک
اسفندیار حیدریان 1، بهارک کاشانی2 ، محمود رفیعیان کوپایی3 ، رضا حاج حسینی2 ، رویا انصاری سامانی3
1- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، heidarian_e@skums.ac.ir
2- دانشگاه پیام نور واحد تهران
3- دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
چکیده:   (10821 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: امروزه نقش گیاهان دارویی درکاهش بیمار یهای قلبی- عروقی از جمله آترواسکلروز اثبات شده است. آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی آنزیمی کلیدی در متابولیسم گلیسرولیپیدها است . بنابراین، هدف از این تحقیق شناخت اثر روغن کنجد برفسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی، میزان کلسترول و تری گلیسرید کبدی و لیپوپروتئین های سرم خرگوش های هیپرکلسترولمیک بود. روش بررسی: در این تحقیق تجربی تعداد 27 خرگوش بطور تصادفی به سه گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه اول ( شاهد ) که رژیم معمولی دریافت کردند. گروه دوم ( گروه هیپرکلسترولمیک ) که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) بود و تحت درمان قرار نگرفتند. گروه سوم که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) به اضافه روغن کنجد (پنج درصد) بود. گروه‌ها به مدت 2 ماه تحت رژیم قرار گرفتند. در پایان دو ماه فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، کلسترول و تری گلیسرید کبدی، لیپوپروتئین ها، ظرفیت آنتی اکسیدانی و میزان مالون دی آلدئید سرم اندازه گیری شد. از آزمونANOVA ‌ یک طرفه جهت آنالیز میانگین متغیرها در گروه ها استفاده شد. برای مقایسه گروه ها به صورت دو به دو از آزمونTukey استفاده گردید. یافته‌ها: در خرگوش‌های دریافت کننده رژیم غذایی پرکلسترول و روغن کنجد میزان فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز نسبت به گروه پرکلسترول و گروه شاهد بطور معنی دار کاهش یافته بود )05/0(p<. مصرف غذایی پر کلسترول در گروه دوم بدون درمان، باعث افزایش معنی دار )05/0(p< لیپوپروتئین های سرم نسبت به گروه شاهد شد. همچنین روغن کنجد در گروه سوم بطور معنی دار باعث کاهش لیپوپروتئین‌های سرم، تری گلیسرید کبدی و کلسترول کبدی در مقایسه با گروه دوم شد. میزان مالون دی آلدئید در خرگوش‌های دریافت کننده رژیم غذایی حاوی روغن کنجد نسبت به گروه پرکلسترول به طور معنی دار کاهش یافته بود )05/0(p< ولی ظرفیت آنتی اکسیدانی خرگوش‌هایی که روغن کنجد دریافت نموده اند به طور معنی داری نسبت به گروه پرکلسترول افزایش یافته بود )05/0(p<. نتیجه گیری: روغن کنجد می تواند ازطریق ایجاد تغییرات مطلوب برسطح لیپوپروتئین‌های خون و کاهش میزان چربی‌های سرم، در کاهش ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی- عروقی موثر باشد. همچنین، روغن کنجد می تواند باعث کاهش فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز و در نتیجه کاهش میزان سنتز تری گلیسرید کبدی شود و متعافبا" ریسک ابتلا به کبد چرب در رژیم‌های هیپرکلسترولمیک را کاهش دهد. وصول مقاله:5/11/90 اصلاحیه نهایی:21/2/91 پذیرش:17/11/91
واژه‌های کلیدی: روغن کنجد، فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، تری گلیسرید کبدی، هیپرکلسترولمی، لیپوپروتئین‌های سرم
متن کامل [PDF 273 kb]   (3864 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1392/3/28 | انتشار: 1392/3/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 2 - ( مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها